Οδηγίες και συμβουλές για συντήρηση κουφωμάτων στο σπίτι

Τα κουφώματα αποτελούν την πιο ουσιαστική κατασκευή σε ένα σπίτι. Προστατεύουν το χώρο μας, τον κρατούν ασφαλή, διατηρούν τη θέρμανση και την ψύξη, ενώ παράλληλα προσφέρουν ιδιαίτερη αισθητική στο περιβάλλον μας.

Τα κουφώματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν χρειάζονται φροντίδα για να διατηρηθούν. Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν η συντήρηση των κουφωμάτων είναι κάτι που χρειάζεται ειδικό, κάθε πότε πρέπει να γίνεται, πώς πρέπει να γίνεται κ.ά.

Σίγουρα η συντήρηση από φθορές και ζημιές απαιτεί επίσκεψη ειδικού, ωστόσο ο καθαρισμός και η καθημερινή φροντίδα, είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει κάθε ιδιώτης.

Συντήρηση κουφωμάτων: Οδηγίες και συμβουλές

Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές αναφορικά με την συντήρηση των κουφωμάτων.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Η συντήρηση των κουφωμάτων έχει κάποιους κανόνες. Ο βασικότερος είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εκείνος γνωρίζει ακριβώς το υλικό που έχει τοποθετηθεί, τις ιδιότητές του, καθώς και τι χρειάζεται για τη συντήρησή του.

Επιπλέον, αν ο κατασκευαστής σας έχει  δώσει φυλλάδιο οδηγιών, βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε σωστά τα βήματα καθαρισμού και συντήρησης. Μην δοκιμάζετε καθαριστικά με συστατικά που δεν γνωρίζετε τι επίπτωση μπορεί να έχουν στο υλικό.

Χρησιμοποιήστε νερό αλλά… με μέτρο

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων απαιτεί άφθονο νερό αλλά και απαλές κινήσεις. Καθαρίστε τα κουφώματά σας με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και έπειτα με ένα στεγνό πανί.

Αν το νερό έχει ισχυρή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα κουφώματά σας, για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνίσταται η χρήση χλιαρού νερού και ειδικών προϊόντων καθαρισμού.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή υγρά με υψηλό Ph, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια του κουφώματος.

Φροντίδα κινητών μερών του κουφώματος

Τα κινητά μέρη ενός κουφώματος, όπως οι κλειδαριές και οι μεντεσέδες, χρειάζονται λίπανση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή κίνησή τους.

Επίσης, φροντίστε να καθαρίζετε τα λάστιχα και τα βουρτσάκια με ειδικά προϊόντα καθαρισμού ή γράσο σιλικόνης.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Η σωστή φροντίδα των κουφωμάτων χρειάζεται θέληση αλλά και γνώση.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε παραθαλάσσια ή βιομηχανική περιοχή, τότε απαιτείται καθαρισμός των κουφωμάτων σας τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο.

Φροντίστε να καθαρίζετε τα κουφώματα την ώρα που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Ιδανικές ώρες είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Αν καθαρίζετε τα τζάμια, βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει επαρκώς την υπόλοιπη επιφάνεια και πως δεν υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο πλαίσιο του υαλοπίνακα. Τα τζάμια πρέπει να καθαρίζονται και από τις 2 πλευρές, ιδανικά με πανί αντί για χαρτί, το οποίο μπορεί να αφήσει χνούδι στο τζάμι.

Πολλοί θα αναρωτιέστε επίσης πως καθαρίζουμε τις σήτες. Οι σήτες απαιτούν μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ζημιά άθελά σας.

Για τον καθαρισμό της σήτας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό βουρτσάκι ηλεκτρικής σκούπας, ώστε να μαζέψετε την περισσότερη σκόνη. Έπειτα μπορείτε να ψεκάσετε με νερό και να την καθαρίσετε με πανί. Να θυμάστε πως οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές και προσεκτικές.

Καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τα κουφώματά σας για φθορές ή και ζημιές. Μερικές από αυτές μπορούν να διορθωθούν άμεσα και να σας γλυτώσουν από ενδεχόμενα μελλοντικά έξοδα.

Για οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία, καλό είναι να επικοινωνείτε με τον κατασκευαστή.

Φροντίστε τα κουφώματα σας, καθώς είναι εκείνα τα οποία «θωρακίζουν» το σπίτι σας!